Slow food, czyli jak się rozsmakować…

Czerwiec 29, 2012

Czemu ludzie zbierają ? Czy filiżanka do herbaty jest jedynie ozdobnikiem? Czy ciepły napój smakuje inaczej w kubku i filiżance?

Uczta dla zmysłów

Prawdziwi miłośnicy czy „somelierzy” kawy lub herbaty twierdzą, że sposób podania ma znaczenia. Inaczej smakuje kawa wypita na szybko przed wyjściem do pracy, a inaczej ta, którą można smakować popołudniu. Naukowcy potwierdzając- to jak podane jest jedzenie ma wpływ na naszą percepcję posiłku. Liczy się wszystko łącznie z kolorem talerzy – te tradycyjne, białe są wskazane. Fioletowe są uzasadnienie mniej popularne. Ta barwa nie występuje tak często w przyrodzie, dlatego nie kojarzy się apetycznie. Ludzie, którzy mieli posiłek podany na talerzy fioletowym jedli mniej niż ci, którzy zajadali produkty z białego. To widocznie podświadomość…

fliżanka do herbaty

Filiżanka herbaty wisienką na torcie

Celebracja jedzenia jest ważna. Popularne fast food znalazło ruch, który jest przeciwny „śmieciowemu” jedzeniu konsumowanemu w pośpiechu. Organizacje slow food pokazują, że jedzeniem należy się cieszyć – to nie tylko przyjemne, ale i zdrowe. Filiżanki do kawy obecne na stole są znakiem tego, że lepiej jeść powoli i estetycznie. Przed obiadem można degustować pyszne przekąsi, w międzyczasie pić wino, potem pierwsze danie, drugie… deser i filiżanka do herbaty. Ten kulinarny ruch dba o wykorzystanie naturalnych składników, wolne gotowanie i równie spokojne jedzenie. Warto chronić tradycyjną kuchnie regionalną, która nie jest modyfikowana genetycznie. Aż ślinka cieknie…

Warto mieć w domu filiżanki do kawy. Gdy przychodzą goście, lepiej podać kawę w czyś eleganckim. Celebrowanie takich spotkań polega bowiem również na ładnym podaniu jedzenia i napojów...

Czy filiżanka do herbaty jest lepsza niż powszechny kubek? Ten, kto chce raz na jakiś czas podelektować się smakiem ciepłego napoju powinien sprawdzić jak smakuje w eleganckiej, porcelanowej filiżance a jak w kubku...

Comments

Leave a Reply